Miért kellene a kötelező köröknek unalmasnak lenniük?

Nemrégiben elértem szakmai pályafutásom csúcspontjára, és elvállaltam egy vállalat ügyvezető igazgatói posztjának ellátását. Kezdetekben nagyon nehéz volt a munka. Számtalan új terület működését kellett megtanulnom és átlátnom, nem beszélve arról, hogy magát a vállalatot, a benne dolgozó embereket, a vezetőket és azok stílusát és a velük való kommunikációt is meg kellett ismernem és meg is kellett tanulnom. Nem könnyű feladat, sok-sok túlórával és kitartással tarkítva. Ebben az időszakban nem is volt időm sem erőm újításokra gondolni sem. Elég volt a mindennapi operatív feladatok koordinálása és az emberek irányítása. Ma már tökéletesen ismerem a munkafolyamatokat, tudom, hogy kitől mit várhatok el, ki mennyire terhelhető és a beszámoltatásban kire, hogy számolhatok és kinek mik az erős és gyenge pontjai. Azt gondolom egy ekkora szervezetnél ezek ismerete kulcstényező a jó vezetéshez. Éppen ezért, még ezekkel nem voltam tisztában minden erőm ezek megismerésére szenteltem.

Ma már van időm máson is töprengeni. A jelenlegi fázisban igyekszem minél több energiát az újításokra fektetni. Igyekszem pici, ám de igen hatékony változtatásokkal növelni a mindennapi munka hatékonyságát. Természetesen ezzel nagyon óvatosan bánok, mert egy nagy szervezet igen érzékenyen reagál egy-egy pici változtatásra is. Szükség van kellő időre ahhoz, hogy ezek keresztül menjenek a rendszeren, és ez minden változásmenedzsment kulcsa, tehát kínosan ügyelek is rá. És még valamire. Hogy legyen olyan változás, ami szemmel látható, és a munkavállaló számára valamely igen kényelmetlen részét veszi el a rendszerbe lépésnek vagy a mindennapi munkának.

Ilyen volt nálam a munkavédelmi oktatás. Láttam ugyanis, hogy kínkeservesen, minden évben fogcsikorgatva mennek a munkavállalók az akkori szolgáltató munkavédelmi oktatására. Beültem tehát én is. Egyrészt kíváncsi voltam, másrészt változtatni úgy tudunk rajta, ha ismerjük. Borzasztó volt. Ezek után nem volt kérdés, gyorsan kerestem egy olyan szolgáltatót, aki a munkavédelmi oktatás területén speciális, jól lebonyolítható és élvezhető szolgáltatással rendelkezik. Nem is kellett csalódnom. Azóta bármely munkavállalóm, ha nem is örömmel és készakarva, de jókedvűen és érdeklődően megy minden egyes munkavédelemmel kapcsolatos oktatásra. Különösen fontos ez, hiszen a vállalat profiljából adódóan kiemelt területe ez a mindennapi munkának. Örülök, hogy megléptem ezt a váltást, és azt gondolom a munkavállalók is hasonlóan éreznek ez iránt.

Szólj hozzá!