Életem legjobb munkavédelmi oktatása

Nemrégiben kezdtem munkámat egy új cégnél, aki nagyvállalatnak számít, félkatonai szervezetként azonban arra voltam felkészülve, hogy minden szokásos beléptetési nehézségre, ami az ilyen szervezetknél jellemző szokott lenni. Kvázi minden türelmemet összeszedve indultam neki a procedúrának. A munkavédelmi oktatásra érkezvén, azt gondoltam egy nagyon unalmas fél napnak nézünk elébe.

Számos telephellyel rendelkezik a vállalat, több irodaházban dolgoznak a kollegák, számos esetben mozogni kell a munkavállalóknak a különböző telephelyek között, ami azt feltételezte, hogy egy száraz és unalmas dolognak nézünk elébe. Őszintén szólva, még egy könyvet is letöltöttem a telefonomra, hogy nehogy üresen kelljen eltölteni azt a fél napot. Alapvetően úgy érkeztem a terembe, mint egy nagyon unalmas és felesleges egyetemi előadásra, hol csak a katalógus miatt kellett végig ülni az előadást. Akkor azt gondoltam, hogy mindennek megvan a maga értelme, és ezek az előadások türelemre tanítanak, és alázatra, de ma úgy gondolom ezeken már túl vagyok, és így, ha lehet ilyet mondani még nehezebben ültem be az új belépők kötelező, munkavédelem területéről szóló oktatásra.

Hatalmas pozitív csalódás ért azonban. A terembe lépve egy nagyon jól szituált, kellemes megjelenésű, és rettenetesen jó személyiségű fiatalember várt bennünket. Kisugárzása biztatásra adott okot, én azonban már a helyemre érve kezdtem a könyv kikeresését a telefonomon. Ez a munkavédelmi oktatás azonban teljesen más volt. Vicces volt, számos példával szemléletesen bemutatta az egyes szituációkat.

Rengeteg olyan témát érintettünk, amely a mi, munkavállalói oldalunkról közelítette meg az eseményeket. Mi történik egy munkahelyi baleset esetén. Mit vizsgálnak ki, milyen kötelezettségeink vannak, milyen rossz lépéseket tehetünk, mit kell mindenképp kihagynunk, és mit kell mindenképp megoldanunk egy ilyen helyzet esetén. Milyen módszerekkel előzhetünk meg ilyen baleseteket. Mit kell tennünk, ha valamelyik munkatársunkat beleset éri. Bizony még olyan dolgokról is szó esett, hogy mik azok a dolgok, amiket semmiképp ne tegyünk meg, ha azt szeretnénk, hogy a munkáltatónak egyáltalán lehetősége legyen számunkra segítséget nyújtani. Életem egyik legnagyobb meglepetését okozta nekem ez az oktatás.

Szólj hozzá!