Ne vegyünk olcsó töltőt, főleg egy prémiumkategóriás telefonhoz

Miért kerül egy távol-keleti, utángyártott telefontöltő negyedannyiba, mint az eredeti? Például azért, mert egyáltalán nem biztonságos, sőt… Ha veszünk egy drága telefont, ahhoz általában jár egy töltő, amit azon nyomban bedugunk az ágy melletti csatlakozóba, hogy esténként oda dokkolhassuk a lemerült mobilt.

Aztán persze rájövünk, hogy kell egy a munkahelyünkre, meg nem árt egy a konyhába, és persze a nappaliba a fotel mellé is. Viszont amikor megnézzük a gyártó eredeti kiegészjtőinek árlistáját, sokszor inkább rendelünk valami utángyártott töltőt, mert az eredeti gyártó túlárazza, „egy kínai töltő meg ugyanazt tudja negyedannyiért”. Ez egy bizonyos pontig tartható elmélet: egy távol-keleti töltő tényleg tölt. Juhé. De nem árt megnézni, hogyan, ugyanis az olcsó húsnak bizony itt is híg a leve, ahogy tartja a mondás. Nemrég Nagy-Britanniában végeztek el egy kifejezetten részletes tesztet, ami nem csak, hogy igazolta az olcsó az gagyi elméletet, de kifejezetten riasztó, félelmetes végeredményt, adott: 400-ból mindössze 3 töltő ment át a teszten.

A többivel valamilyen szinten működési zavart tapasztaltak, ami “jobb esetben” csak a rákapcsolt telefon minőségére bizonyulhat károsnak, de sok esetben konkrétan baleset- és életveszélyes is. Nagyon fontos a CE jelzés, amely csak az európai szabványoknak megfelelő műszaki eszközökön található. Bár vannak elvileg olyan gyártók is, amelyek bevizsgált, tényleg hivatalos kiegészítőket készítenek, érdemes a telefonunk használati utasításában, vagy a gyártó weboldalán megnézni, melyek a támogatott töltők, így elkerülhetjük az esetleges problémákat.

Szólj hozzá!