A lányom kamaszkora

A gyerekek teljesen megváltoztatják az ember életét. Hogy ha egy nő szülővé válik biztosan nem lesz már ugyanaz az élete mint előtte. Persze mindenki azt várja, hogy a gyerek nőjjön, hiszen ha nagyobb lesz már nem kell tartani attól hogy elesik, hogy összetöri magát, önállóbb lesz és nem szorul annyira a folyamatos felügyeletünkre mint addig, ez viszont így ebben a formában nem igaz. Ha a gyerek nő, akkor ugyanolyan szüksége van ránk mint addig, ugyanolyan figyelmet kell fordítani rá, csak más formában és máshogy. Iszonyatosan érzem most például a kamasz lányomnál, hogy bár már közel tizenhat éves, és egyre önállóbb, és egyre önállóbb is szeretne lenni, ugyanúgy szüksége van a folyamatos figyelmemre, a tanácsaimra, arra, hogy mesélni tudjon és elmondjam a véleményemet, csak már nem egyszerű dolgok tekintetében, hanem sokkal komolyabb témákban, amik bizony sokszor már nekem is kisebb fejtörést okoznak.

És hát persze mindezek mellett szükség van arra is, hogy hagyjam őt néha elesni és elrontani dolgokat, hiszen tudom, hogy én is így tanultam meg rengeteg dolgot, így fejlődött ki pontosan a saját személyiségem. Édesanyám nekem is mindig elmondta a véleményét, a javaslatát, a tanácsait, de ha én mentem a saját fejem után, akkor a fogait összeszorítva nézte végig ahogyan elrontok néhány dolgot, hogy azok segítségével tanuljak a saját káromon. És ez még a mai napig is igaz bizony egy-egy esetben.

Én is követem ezt, és most látom igazán, hogy mennyire nehéz is volt a dolga az édesanyámnak, hiszen az én lányom nagyon sok dolgot megfogad, én viszony iszonyat makacs és konok voltam. Most érzem igazán mennyire nehéz hagyni hogy a saját gyerekünk elessen és elrontson dolgokat. Most nem is olyan régen például mondtam neki, hogy a telefonja tudom hogy nagyon szép és tetszik neki, de hogyha nem hordja a tokot, össze fogja törni a kijelzőjét, és ez meg is történt. És persze nem fogom neki megcsináltatni akármennyire is megesik rajta a szívem, neki kell felkeresni egy iphone szervíz csapatot és kifizetni a javítást, mert csak így tanulja meg a leckét. Hála a jó égnek az expertmobil csapata biztosan tökéletes szolgáltatást nyújt, és az egész család telefonjait ők szervizelik, ezért nem kell annyira aggódnom, de mégis nagyon össze kell szorítani a fogamat, mert látom hogy bajban van és hatalmas nehézségeket okoz neki a telefon nélküli lét, viszont még össze kell gyűjtenie a kijelzőcsere árát a zsebpénzéből. Nekem pedig jó szülőként végig kell ezt nézni, mert tudom hogy ez a ő érdeke, ha nagyon nehéz ez számomra akkor is.

Szólj hozzá!