ÚJABB SZÍNESGYŰRŰS VÁNDORSÓLYOM KERÜLT LEOLVASÁSRA

A hétvégén újabb, költésben lévő színesgyűrűs vándorsólyom került leolvasásra a Pilis-Visegrádi-hegységben. A sólyom 2008-ban repült ki egy bükki fészekből. Tavaly, ugyancsak a Pilis-Visegrádi-hegységben, egy Balaton-felvidékről 2007-ben kirepült tojó állt be „harmadiknak” egy vándorsólyom-párhoz, és egész költési időszakban jelen volt.

A Derby székesegyház vándorsólymainak története

Az alábbi oldalon részletes összefoglaló olvasható a Derby katedrálison megtelepedett vándorsólyom pár történetéről.

Jegessólyom – avagy vándor a pácban

Érdekes eset történt nemrég a Börzsönyben, amelynek egyik főszereplője egy öreg vándorsólyom tojó volt. Szolnyik Csaba, a másik „főszereplő” így írta le az esetet a ragadozómadár-védelmi levelezőlistán:

Újabb remek fotókat kaptunk egy dunakanyari párról

Kicsit megkésve bár, de jobb később, mint soha! Sárog Tibor barátunktól újabb remek fotókat kaptunk az egyik dunakanyari pár madarairól. Hálás köszönet érte! A felvételek 2009-ben készültek.

Rossz hír: Zsóka elpusztult

Az idei évben sikerült az ország déli részén is új pár vándort találni. A költés sikeres volt, egy hím és egy tojó repült ki.

Vándorsólyom költési eredmények 2010

A 2010-es évben, a rendkívül kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére tovább nőtt a hazai vándorsólyom állomány.

A vándorsólyom fészek történései

Egy bekamerázott pilisi vándorfészek élete.

A másik hármas pár

 

A második esetben tapasztaltuk a Dunakanyarban költő vándorsólymoknál a két tojó, egy hím „hármas költést”. Ez első esetben két öreg tojó egy öreg hímmel 2 fiókát nevel, látszólag teljes összhangban. Erről alább olvashattok és fotót is találtok. Ez az egyértelműbb eset, ha ezt ki lehet jelenteni.
A bonyolultabb eset: Az öreg hím és az öreg tojó [...]

Bekameráztunk egy fészket

A Pilis Természetvédelmi Egyesület (PiTE) szakemberei (első alkalommal hazánkban) kihelyeztek az egyik Visegrádi-hegységi párhoz egy kameracsapdát , mielőtt színes gyűrűvel megjelölték a fiókákat.

adalékok a “hárman párban” költéshez

Ellenőriztük a „hárman párban” költést is. Úgy tűnik, hogy mind a három madár részt vesz a költésben, a két tojó egymást váltva melengetik a fiókákat.